PREMII ȘI DISTINCȚII


“A fost dorința tatălui meu de a dona medalia Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” pentru a inspira studenții să urmeze cariere în cercetarea științifică, dar din diferite motive, printre care și unele care țin de siguranță, nu a fost posibil să realizam acest lucru, în ciuda multor ani de încercări. Celelalte premii obținute de el vor fi găzduite de Universitate, în timp ce medalia și diploma care constituie Premiul Nobel vor fi găzduite de Muzeul Național de Istorie a României.”


Philip Palade, fiul lui George Emil Palade



Muzeul National de Istorie a Romaniei
         Unanim recunoscut drept unul dintre creatorii biologiei celulare moderne, i-au fost decernate premii de înalt prestigiu ştiinţific: ”Premiul Passano” (1964), ”Premiul Albert Lasker” (1966), ”Premiul Hurwitz” (1970). În 1986, în SUA, savantul a fost premiat cu ”National Medal of Science”, pentru „descoperiri de pionierat a unor serii de structuri fundamentale, foarte bine organizate în toate celulele vii, cu ajutorul studiilor care combină microscopia electronică şi biochimia”.
          
     A fost ales membru al unor prestigioase instituţii ştiinţifice internaţionale: membru al Academiei de Arte şi Ştiinţe din New York, al Academiei Americane de Ştiinţe. Membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR) şi membru fondator, preşedinte de onoare al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă a Academiei Române.
           
           În 1961 G. E. Palade a fost ales membru al Academiei de Ştiinte a SUA.
             În anul 1975 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
           La 12 martie 1986, preşedintele Statelor Unite Ronald Reagan i-a conferit Medalia Naţională pentru Ştiinţă pentru „descoperirea fundamentală” a unei serii esenţiale de structuri complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice.
         În 2007, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Colan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu